Tiramisu z dynią

Składniki:

krem:

500g serka mascarpone
3/4 szklanki purée z dyni
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%

do nasączenia biszkoptów:

1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
200ml likieru orzechowego
3/4 szklanki wody
2 łyżki spirytusu

dodatkowo:

około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych)
cynamon do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotuj purée z dyni. Niedużą dynię oczyść i pokrój na kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 45 min. Po przestygnięciu wykrój miąższ i zmiksuj go na gładkie purée. Jeśli purée jest zbyt wodniste, można je pogotować jeszcze chwilę, aby bardziej odparowało i zgęstniało.
  2. Wymieszaj składniki do nasączenia biszkoptów.
  3. Biszkopty maczaj w kawowym ponczu i układaj obok siebie w formie o wymiarach ok. 25x30cm.
  4. Do serka mascarpone dodaj cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszaj mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.
  5. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno i połącz ją z masą serowo-dyniową. Połowę kremu rozprowadź na biszkoptach.
  6. Na kremie ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i posmaruj je pozostałym kremem.
  7. Gotowe tiramisu posyp cynamonem, a blaszkę wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.


Źródło: www.malacukierenka.pl

SMACZNEGO!

X