Składniki:
krem:
500g serka mascarpone
3/4 szklanki purée z dyni
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
do nasączenia biszkoptów:
1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
200ml likieru orzechowego
3/4 szklanki wody
2 łyżki spirytusu
dodatkowo:
około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych)
cynamon do posypania
Przygotowanie:
- Przygotuj purée z dyni. Niedużą dynię oczyść i pokrój na kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 45 min. Po przestygnięciu wykrój miąższ i zmiksuj go na gładkie purée. Jeśli purée jest zbyt wodniste, można je pogotować jeszcze chwilę, aby bardziej odparowało i zgęstniało.
- Wymieszaj składniki do nasączenia biszkoptów.
- Biszkopty maczaj w kawowym ponczu i układaj obok siebie w formie o wymiarach ok. 25x30cm.
- Do serka mascarpone dodaj cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszaj mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno i połącz ją z masą serowo-dyniową. Połowę kremu rozprowadź na biszkoptach.
- Na kremie ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i posmaruj je pozostałym kremem.
- Gotowe tiramisu posyp cynamonem, a blaszkę wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Źródło: www.malacukierenka.pl
SMACZNEGO!