Składniki (2 porcje):
makaron tagliatelle lub inny (np. chitarra, spaghetti lub pappardelle), najlepszy byłby świeży, nie suszony
ok. 10 dość dużych krewetek w pancerzykach (lub więcej, jeśli są małe)
1 łyżka oliwy
2 łyżki cukinii pokrojonej w cieniutkie paseczki o dł. ok. 3 cm
8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz czarny
płatki suszonych pomidorów do posypania (jeśli mamy)
Sos:
1-2 łyżki oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
2 pokrojone szalotki
1 obrana i pokrojona marchewka
1 łodyga selera naciowego pokrojona na kawałki
2 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
1/2 szklanki białego wina
sól, pieprz czarny
1 łyżka zmrożonego masła
Przygotowanie:
- Krewetki obierz z pancerzyków i głów oraz oczyść z jelit. Osobno opłucz korpusy, osobno pancerze i głowy.
- W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij. Dodaj pancerze i głowy krewetek, smaż wszystko razem, mieszając przez ok. 3 do 5 minut.
- Dolej wino i ok. 150 ml wody, wrzuć marchewkę, seler i pomidory, przykryj i gotuj, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
- W czasie, kiedy sos się gotuje, wstaw makaron.
- Gotowy sos przecedź przez sitko, zlej z powrotem do garnka i odparuj, aby zostało ok. 150 ml gęstego płynu. Dopraw solą i pieprzem. Sos zagotuj i zdejmij z pieca, dodaj masło i intensywnie zamieszaj, żeby sos nabrał konsystencji emulsji.
- Na patelni podgrzej oliwę i na gorącą wrzuć krewetki, smaż intensywnie, ale krótko (ok. 3 min). Dodaj na chwilę cukinię i połówki pomidorków (tylko żeby się podgrzały), dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem przerzuć do gorącego makaronu i wymieszaj.
- Makaron z krewetkami, cukinią i pomidorkami polej sosem, posyp posiekaną pietruszką i płatkami suszonych pomidorów (jeśli posiadasz).
Źródło: bazyliaczywanilia.blogspot.com
SMACZNEGO!