Krem z dyni i żółtej papryki

Składniki (5-6 porcji):

1 duża lub 2 małe papryki
1 kg dyni
2 łyżki oliwy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 posiekane szalotki
1 ostra papryczka peperoni lub chili
8 listków szałwii
2 szklanki rosołu warzywnego
sól, pieprz mielony

Do podania:

pokrojona w drobną kostkę kolorowa papryka
garść pestek dyni
kilka kropli glazury balsamicznej na każdą porcję

Przygotowanie:

  1. Paprykę oczyść z pestek i pokrój na kawałki, dynię obierz, usuń pestki i pokrój w grubą kostkę, peperoni lub chili obierz i posiekaj.
  2. W garnku podgrzej oliwę i dodaj czosnek i szalotki, podsmaż do zeszklenia.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę i dynię, peperoni lub chilli oraz listki szałwii i duś pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. Gdy warzywa są zupełnie miękkie, zmiksuj je blenderem na krem (można dodatkowo przetrzeć przez drobne sitko, żeby krem był bardziej aksamitny).
  5. Uzupełnij taką ilością rosołu, aby zupa miała właściwą gęstość, dopraw solą i pieprzem.
  6. Pestki dyni upraż na suchej patelni, uważając żeby ich nie przypalić.
  7. Przed podaniem udekoruj zupę kolorową papryką, kroplami glazury balsamicznej oraz prażonymi pestkami dyni.

Źródło: bazyliaczywanilia.blogspot.com

SMACZNEGO!