Składniki (5-6 porcji):
1 duża lub 2 małe papryki
1 kg dyni
2 łyżki oliwy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 posiekane szalotki
1 ostra papryczka peperoni lub chili
8 listków szałwii
2 szklanki rosołu warzywnego
sól, pieprz mielony
Do podania:
pokrojona w drobną kostkę kolorowa papryka
garść pestek dyni
kilka kropli glazury balsamicznej na każdą porcję
Przygotowanie:
- Paprykę oczyść z pestek i pokrój na kawałki, dynię obierz, usuń pestki i pokrój w grubą kostkę, peperoni lub chili obierz i posiekaj.
- W garnku podgrzej oliwę i dodaj czosnek i szalotki, podsmaż do zeszklenia.
- Dodaj pokrojoną paprykę i dynię, peperoni lub chilli oraz listki szałwii i duś pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Gdy warzywa są zupełnie miękkie, zmiksuj je blenderem na krem (można dodatkowo przetrzeć przez drobne sitko, żeby krem był bardziej aksamitny).
- Uzupełnij taką ilością rosołu, aby zupa miała właściwą gęstość, dopraw solą i pieprzem.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni, uważając żeby ich nie przypalić.
- Przed podaniem udekoruj zupę kolorową papryką, kroplami glazury balsamicznej oraz prażonymi pestkami dyni.
Źródło: bazyliaczywanilia.blogspot.com
SMACZNEGO!